Jedná se o zřejmě nejslavnější nedokončený román ve světové literatuře tajuplný příběh s vraždou a s několika duchařskými motivy. Je bezmála neuvěřitelné, že v nejnapínavějším místě román končí, protože Dickens při práci na tomto díle zemřel. Otevřenýkonec však přímo vybízí čtenáře k úvahám, jak celý příběh dopadne. Dickens se touto nesmírně napínavou knihou stylisticky i formálně posunuje do 20. století a předjímá moderní román.

Mladý Edvin Drood, který často cestuje do Egypta, si má vzít Rosu, dívku, o kterou se stará přítel jejího otce. Rosa žije v penzionátu U tří jeptišek a Edvin ji často navštěvuje. Jejich vztah je však velice zvláštní, neboť se k sobě mají jako bratr a sestra. Edvinův strýček Jesper je do Rosy tajně zamilován, ale nedává to příliš najevo. Sejde se s hrobníkem Hurdlesem, kterého mu doporučí starosta. Jasper se o kobky zajímá a zaujme ho i hromada vápna před hřbitovem. – V této části knihy všechno naznačuje tomu, že Jasper chce Edvina zavraždit a tělo pak nechat zmizet za pomoci vápenného roztoku.

Do města přijíždějí sourozenci Helena a Neville, za svým známým, Jasperovým přítelem. Ten je pohostí a Neville se u něj ubytuje, Helena si najde místo v penzionátu a stane se Rosinou kamarádkou. Na jedné oslavě se všichni sejdou a Neville se zamiluje do Rosy (nesmí dát lásku najevo), i Edvin je náhle okouzlen krásou Heleny. Jasper hraje na klavír a pokukuje po Rose, budoucí nevěstě svého syna Edvina. Rosa to zpozoruje a vykřikne. Edvin a Neville si příliš do oka nepadli, jeden na druhého dělají narážky. Jasper chce konflikt urovnat, a tak pozve Nevilla na skleničku. Chlapci se znovu pohádají a nakonec se poperou. – V této části knihy je pravděpodobné, že zločin spáchá Neville.

Edvina navštíví Rosin pěstoun, který mu předá prsten, Edvin si uvědomí, že Rosu nemiluje a i ona je ráda, když se domluví na rozchodu. To ovšem neví Jasper. Neville si jde koupit hůl. Jasper a Nevillův opatrovník domluví večeři, na které se má bitka chlapců urovnat. Jasper tedy pozve Nevilla a Edvina domů a povečeří. Po večeři se chlapci procházejí u řeky. – A zde začíná Dickens svou hlavní zápletku – Druhý den se totiž Edvin nevrátí domů a všichni po něm začnou pátrat. Podezření padá na Nevilla, který jde na procházku s holí, a je tedy zatčen. Pro nedostatek důkazů ho ale propouštějí a on se přestěhuje jinam. – Nikdo neví zda Edvin odjel do ciziny nebo je mrtvý – Nevillův opatrovník hledá poblíž řeky, kde byli chlapci naposledy viděni a v řece spatří Edvinovy zlaté hodinky. – V této části knihy je vyloučena možnost, že Edvin náhle odjel do Egypta, jak měl v plánu ihned poté, co svému strýci řekl, že si Rosu nevezme. Po čase navštíví Jasper Rosu a vyzná jí svou lásku, ona je jeho vyznáním přímo zděšena.

Autor ukazuje, že přeci jen vraždil Jasper, ale mohli to být i sourozenci Helena a Neville společně, díky jejich původu a dětství, ve kterém se Helena stará o bratra a je schopná i zabít svého otce. V posledním čísle časopisu přijíždí do města nová postava námořníka, která se seznámí s Nevillem. Více již autor nestihl nenapsat, neboť záhy umírá. Příběh tedy není dokončen, ale není vůbec jisté, kdo vraždil. Příběh vychází v časopise na pokračování, já ho četl v knize od C. Fruttera, F. Lucentiniho : „Pravda o přídadu D.“

Leave a Reply